Молдова хоче побудувати щонайменше три тимчасові причали на річці Прут із метою збільшення перевезень зернових вантажів водним шляхом, у тому числі з України, заявив міністр сільського господарства та харчової промисловості Володимир Боля.

Про це пише ЦТС з посиланням на АПК Інформ.

"Ці тимчасові причали суттєво допоможуть нашим фермерам, бо одна справа, коли ви завантажуєте 1500 тонн на судно, і зовсім інша, коли ви перевозите таку саму кількість, але по 22 тонни. Уявляєте, скільки це машин, скільки витрат, скільки черг на митниці буде скорочено тільки завдяки водному транспорту", - зазначив він.

Також міністр підкреслив різницю у вартості перевезень наземним та водним транспортом, назвавши її "фантастичною".

"Для водного транспорту ми говоримо про 13 євро/т. З небезпеками, викликаними війною, та небезпеками в порту Рені, йдеться про 15-20 євро/т. Водночас, для наземного транспорту вартість перевезення становить 45, 50, 60 євро/т", - пояснив Боля.

Крім того, за його словами, окрім будівництва причалів, Молдова шукає фінансування робіт із ремонту залізниць для полегшення транспортування та транзиту зерна, у т.ч. українського.

"Молдова хотіла б залучити 3 млн доларів із програми "Шляхи солідарності" на ремонт ділянки залізниці Кагул-Джурджулешть. Рух на цій ділянці було припинено після того, як на відрізку завдовжки близько 300 м відбувся обвал. В результаті сільськогосподарські вантажі мають проходити додаткову дистанцію, що означає вищі витрати", - додав міністр.