Російські авіакомпанії у 2023 році змогли отримати авіаційні запчастини для іноземних літаків на суму 171 млн доларів, незважаючи на санкції заходу.

Про це пише ЦТС з посиланням на Avianews.

В рамках розслідування отримано закриті дані митної статистики, що дозволило оцінити імпорт до росії в режимі реального часу.

Чотири великі російські авіакомпанії "Аерофлот", S7 Airlines, "Росія" та "Победа" у 2023 році завезли для своїх літаків західні комплектуючі на суму 110 млн доларів.

"Аерофлот" привіз у країну запчастини від американських компаній Honeywell на 7,5 млн доларів, Woodward на 4,5 млн доларів і Boeing на 2,5 млн доларів, а також французької Safran Nacelles на 4,5 млн доларів.

Дочірня компанія S7 Airlines "Глобус" у березні 2023 року ввезла до росії турбореактивний двигун франко-американської компанії CFM International для літаків сімейства Airbus A320 вартістю від 7,5 млн доларів. У тому ж місяці S7 ввезла до росії двигун американської General Electric для пасажирського літака Embra E170 за 4,4 млн доларів.

"Победа" ввезла цього року запчастини американської Honeywell на суму понад 3,5 млн доларів, а Rockwell Collins Inc і Boeing на суму понад 2 млн доларів. Авіакомпанія "Росія" у 2023 році отримала лише запчастини Honeywell на суму понад 6 млн доларів.

Російські авіакомпанії отримували комплектуючі західних виробників через Китай та ОАЕ. Частину санкційних запчастин для іноземних літаків до росії завезла невелика компанія "Протектор".

За даними розслідування, з 2023 року вона ввезла авіаційні запчастини на суму не менше 61 млн доларів. До них увійшли шість літакових двигунів для американських та європейських літаків Boeing 767, Boeing 737 та Airbus A320. "Протектор" отримував запчастини за допомогою фірм з ОАЕ та Таїланду.

Хоча цивільна авіація росії стала однією з найбільш постраждалих від західних санкцій галузей, схоже, російським авіакомпаніям вдалося вирішити критичну проблему нестачи запчастин. Розслідування показало, що паралельний імпорт дозволяє ввозити будь-які деталі, а отже, обходити європейські та американські санкції.