Для вищого воєнно-політичного керівництва росії була підготовлена закрита підсумкова доповідь про роботу російської частини Спільного координаційного центру в ході реалізації зернової ініціативи. Текст документу, доступ до якого отримала українська розвідка, присвячений технологіям, які застосовувалися для перешкоджання реалізації роботи зернового коридору і в підсумку призвели до остаточного розриву угоди.

Як пише ЦТС з посиланням на повідомлення Головного управління розвідки Міноборони України, російські представники в Спільному координаційному центрі бачили своїм головним завданням максимальне зменшення обсягів зерна, яке вивозилося в межах зернової угоди.

"Діяльність російських інспекторів була побудована в суворій відповідності із розробленими методичними документами з організації проведення інспекції суден. За результатами проведених інспекцій було обмежено участь в Ініціативі для 46 суден і обмежені в русі 303 судна на загальний строк 342 доби", - йдеться в доповіді контр-адмірала ВМФ росії Едуарда Луйка.

Зазначається, що заходи зі зриву зернової угоди були розбиті на декілька етапів. На першому, за ініціативи російського президента Путіна, було призупинено участь рф в роботі зернового коридору з 29.10.22 по 03.11.22. Згідно документу, це призвело до падіння об’ємів вивезення зерна з 4,2 млн т в жовтні до 2,6 млн т у листопаді. Наступний етап - заходи з обмеження допуску суден у порт Південний, зменшення кількості інспекційних команд (не більше двох), зупинки реєстрації зерновозів.

Ці заходи дозволили росіянам "ефективно стримувати кількість суден, що прямували в українські порти і значно обмежити об’єм вивезення продовольства з України, що в цілому призвело до неможливості Києвом експортувати близько 20 млн т вантажів".

Росіяни також звітують, що "найменша кількість продовольства, що експортувалась з українських портів 7,8 млн т припала на третій етап Ініціативи (з 19 березня до 17 липня 2023).

Окрему увагу в доповіді приділено технології зриву поставок зерна за програмою Всесвітньої продовольчої програми. "Припинені спроби українців використати Чорноморську ініціативу для продовження так званої програми "Зерно з України" із залученням суден, зафрахтованих за лінією Всесвітньої продовольчої програми. Реєстрація таких суден проходила тільки після представлення письмових зобов’язань про неучасть в подібних акціях", - сказано в документі.

"Накопичений архів знань дозволить, при вирішенні подібних задач, досягнути високого рівня ефективності в найкоротші терміни", - резюмували російські військові.

Як відзначають в ГУР Міноборони України, отриманий документ свідчить, що всі дії по зриву зернової угоди були частиною єдиного заздалегідь розробленого плану. Цілеспрямовані обстріли української портової інфраструктури в останні дні - це лише черговий крок в його реалізації.

"Тож, в разі продовження зернової угоди, росіяни використовуватимуть весь накопичений "досвід" для ефективного зриву домовленостей", - підсумовують українські розвідники.

За таких умов, Україні, очевидно, потрібно орієнтуватися не лише на продовження дії зернової ініціативи у будь-якій формі, а на повне розблокування вільного судноплавства у Чорному морі для всіх категорій товарів. Адже, завдяки "накопиченому досвіду", росія зриватиме будь-які міжнародні домовленості.

Як зазначав в цьому контексті ексміністр інфраструктури України Володимир Омелян, для України важливо отримати гарантії безпеки від Туреччини, що дало б змогу розблокувати чорноморські порти. Також керівництво держави на міжнародних майданчиках має активніше працювати з західними партнерами у напрямку забезпечення вільного судноплавства в регіоні.

Раніше ряд експертів також озвучували думку, що флот Туреччини міг би стати у нагоді для забезпечення вільного торгового судноплавства в Чорному морі.

Читайте також Чому для України важлива повна деблокада портів і як це зробити? 

 20230725-01

20230725-02

20230725-03

20230725-04