Флот Туреччини міг би сприяти у розблокуванні українських морських портів, які повинні працювати на економіку України.

Як пише ЦТС з посиланням на Obozrevatel, таку думку висловив в ефірі 24 каналу військовий експерт Роман Світан.

"Турецькі крейсери і підводні човни в Чорному морі можуть прикривати Одесу, Ольвію і порти Миколаєва, і це все буде в рамках морського права. Якщо треба, то це можна протягнути через ООН", - вважає експерт.

На думку Світана, президент Туреччини Ердоган насамперед дотримується своїх інтересів і інтересів своєї країни, в контексті чого йому зараз вигідно працювати саме з Європою, тому що у турецької економіки зараз великі проблеми, особливо після потужного землетрусу.

"Ердоган може виступити у вигляді свого флоту для відновлення справедливості з морського права, і прикривати не тільки каравани, але і наші порти", - зазначив експерт.

"Метал, масло - ми багато всього можемо везти морем. Прикривати це можна міжнародним правом, і не домовлятися з терористом про щось, а конкретно прикриватися, і далі, через ігнорування морського права, зупиняти рух по світу всіх російських вантажів. Аж до того, що можна заарештовувати під репарації і контрибуції", - резюмував він.

Раніше керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко висловив думку, що безпеку судноплавства у Чорному морі могли б забезпечити три країни НАТО - Румунія, Болгарія та Туреччина.