Один з найбільших українських постачальників агропродукції на світові ринки - компанія Kernel - повідомила, що в ніч на 19 липня, коли порт Чорноморськ зазнав ракетної атаки з боку росіян, було вражено її актив.

Як пише ЦТС, саме на зерновому терміналі Kernel були частково знищені та пошкоджені 60 тис. т зерна для отримувача з Китаю, про що вже повідомлялося раніше.

"Загалом унаслідок цього нічного удару виведено з ладу близько 40% зернової експортної інфраструктури порту Чорноморська", - повідомили в компанії.

"Подальші атаки на порти України, підвищення ступеня небезпеки на виробничих комплексах та відсутність можливості експорту зернових морськими шляхами призведуть до зростання цін на кукурудзу та пшеницю на 30-40% в короткостроковій перспективі, - вважають в Kernel. - Також існує ризик призупинення роботи низки українських заводів з переробки олійних культур та зменшення темпу переробки насіння соняшнику та ріпаку на понад 30%. Це суттєво вплине на світові ціни на соняшникову олію, зокрема це призведе до зростання ще на 20-25%".

Відзначимо, що "Трансбалктермінал", яким Kernel оперує в порту Чорноморськ, до війни в пік сезону щомісячно перевалював близько 1 млн т агропродукції - зернових, соняшникової олії наливом і шроту.

Читайте також На Чиказькій біржі після оголошення рф про перекриття Чорного моря різко подорожчала пшениця