Президент росії Путін 19 липня на нараді з членами уряду країни-агресора заявив, що росія може замістити українське зерно своїм власним на світових ринках.

"Хочу запевнити, що наша країна може замістити українське зерно як на комерційній, так і на безоплатній основі, тим більше, що у нас цього року, як доповів міністр, знову очікується рекордний урожай", - сказав Путін.

За його словами, частка росії на світовому ринку пшениці становить 20%, а України - 5%. "Ці цифри самі за себе говорять. Саме росія робить колосальний внесок у глобальну продовольчу безпеку, а всякі твердження, що тільки українське зерно годує голодуючих по всьому світу - спекуляції та брехню", - спекулятивно заявив російський диктатор.

Відзначимо, що витіснення України, як ключового конкурента на світовому ринку продовольства, і є однією зі справжніх цілей кремлівського режиму при блокуванні українських портів.

Як вже повідомлялося, за підсумками 2022 року росія збільшила свою частку у світовому експорті продукції АПК з 1,9% до 2,1% та піднявшись з з 18-го на 17-й рядок у рейтингу. Основним експортним товаром були зернові, на яких країна-агресор в 2022 році заробила 13 млрд дол.

Як пояснюють самі російські експерти, збільшенню зазначених показників сприяло зменшення експорту агропордукції з боку України. Що, як відомо, обумовлено блокуванням росією українських морських портів. Ще одним фактором, про який не говорять російські експерти, є вивезення росіянами на експорт краденого українського збіжжя.

Прикметно, що по іншим позиціям агроекспорту, що не є критичними для України (таким як м’ясна чи молочна продукція), позиції рф не змінилися або ж навіть погіршилися.

У цьому контексті варто зазначити, що за даними британської розвідки, про які пише УП, росія прийняла рішення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи раніше, ніж оголосила про це, бо вважала, що ініціатива більше не відповідає її інтересам.

Між тим, в ООН відзначили, що за рік дії зернової угоди про транспортування агропродукції з трьох українських портів на Чорному морі в її рамках було експортовано понад 32 млн тонн продовольчих товарів. Зернова ініціатива дозволила Всесвітній продовольчій програмі ООН перевезти понад 725 тис. тонн пшениці, щоб допомогти нужденним людям в Афганістані, Ефіопії, Кенії, Сомалі, Судані та Ємені.

Також в ООН констатують, що часткове відновлення українського морського експорту завдяки Ініціативі допомогло зупинити різке зростання світових цін на продовольство, які досягли рекордних значень незадовго до підписання угоди.