За рік дії угоди про транспортування агропродукції з трьох українських портів на Чорному морі в її рамках було експортовано понад 32 млн тонн продовольчих товарів. Зернова ініціатива дозволила Всесвітній продовольчій програмі ООН перевезти понад 725 тис. тонн пшениці, щоб допомогти нужденним людям в Афганістані, Ефіопії, Кенії, Сомалі, Судані та Ємені.

Як пише ЦТС, про це йдеться в звіті Організації Об’єднаних Націй.

В ООН відзначають, що часткове відновлення українського морського експорту завдяки Ініціативі допомогло зупинити різке зростання світових цін на продовольство, які досягли рекордних значень незадовго до підписання угоди. Індекс цін на продовольство Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН демонстрував постійне щомісячне зниження протягом останнього року, знизившись більш ніж на 23% від свого піку в березні 2022 року. 

У липні 2022 року, коли була досягнута зернова угода, індекс цін на продовольство становив 140,6. З того часу він знизився на 11,%, досягнувши 122,3 пункту в червні 2023 року. За той самий період індекс цін на зернові впав на 14% з 147,3 пункту до 126,6 пункту.

В ООН також зазначили, що до російського вторгнення Україна була одним із провідних експортерів зерна та провідним світовим експортером соняшникової олії. Тому продукція з України має продовжувати безперешкодно надходити на ринки постачання та допомагати стримувати ціни.

В Організації Об’єднаних Націй також навели дані, що станом на липень 2023 року 80% всієї пшениці, що закуповується в рамках Всесвітньої продовольчої програми для найбідніших країн, було придбано саме у України.

Нагадаємо, що на тлі блокування експорту зернових з українських портів, країна-агресор росія натомість збільшила обсяги експорту продукції АПК і відтак свою частку на світових ринках.