З 26 червня російські представники в Спільному координаційному центрі в Стамбулі повністю зупинили реєстрацію суден, що направляються до українських портів в рамках Чорноморської зернової ініціативи.

Як пише ЦТС з посиланням на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, станом на 2 липня, 29 суден, які мають експортувати 1,4 млн т продовольства переважно для 5 країн Азії та Африки, зокрема Китаю, Єгипту, Бангладеш, Туреччини, були заблоковані росіянами в територіальних водах Туреччини.

В міністерстві відзначають, що в червні з українських портів було експортовано лише 2 млн т агропродукції. Ще 1 млн т продовольства або вантажиться, або вже частково завантажено на 13 суден - останні, які були зареєстровані в рамках зернової ініціативи.

"Якщо не відновити реєстрацію суден, то зернова  угода буде повністю зупинена, - констатували в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури. - За 11 місяців 45 країн отримали 32,5 млн т продовольства. Ще додаткові 25 млн т світ неотримав через саботаж росії. Але і при цих показниках, за даними ООН, вдалось знизити світові ціни на продовольство на 22%. Це є прямим свідченням, що зернова угода потрібна світу".

Тим часом, як повідомлялося раніше, за підсумками 2022 року росія вчергове увійшла до топ-20 світових агроекспортерів, збільшивши свою частку у світовому експорті з 1,9% до 2,1% та піднявшись з з 18-го на 17-й рядок у рейтингу.

Основним експортним товаром були зернові, на яких країна-агресор в 2022 році заробила 13 млрд дол. Також рф змогла збільшити експорт масложирової продукції, збільшивши долю її поставок з 15,6% в 2019 році до 22% в 2022-му.

Як пояснюють самі росіяни, збільшенню зазначених показників сприяло зменшення експорту агропордукції з боку України. Що, як відомо, обумовлено війною, яку рф веде проти нашої країни, та блокуванням росією українських морських портів. Ще одним фактором, про який не говорять російські експерти, є вивезення росіянами на експорт краденого українського збіжжя.