У Кошице (Словаччина) 26 травня відбулася міжнародна конференція Road to Recovery, в якій взяли участь представники Європарламенту, уряду Словацької Республіки та України. У межах конференції обговорили прокладання євроколії від Чопу до Ужгорода і далі до Словаччини.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Серед спікерів панельної дискусії "Залучення місцевої влади до розробки та реалізації Плану відновлення: отримані уроки" був секретар Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян. Він представив пропозиції до плану Recovery щодо можливостей прямого залізничного сполучення між Ужгородом та словацькими сусідами.

"Пропоную вашій увазі ідею для подальшого її обговорення на вищому міждержавному рівні. Вона може бути корисною для України, Словаччини та інших європейських країн у разі її реалізації. Йдеться про можливості стикування української та європейської залізниць на території Закарпатської області. Можна прокласти відрізок вузькоколійки від міста Чоп до Ужгорода (майже 20 км), а тоді 15 км - до Матовське (Словаччина)", - зазначив посадовець.

За його словами, завдяки реалізації пропозиції Словаччина та інші країни зможуть отримувати вантажі з Румунії, зокрема з порту, набагато коротшим шляхом, ніж зараз. Україна зможе оптимізувати пасажирські перевезення завдяки прямому залізничному сполученню - відповідно зменшиться навантаження на українсько-словацькому кордоні. Крім того, "розвантажаться" автомобільні перевезення загалом по Україні та Словаччині, а гуманітарна допомога, яку Україні надає європейська спільнота, зможе надходити прямим залізничним сполученням.