Збитки, яких зазнала Україна через простій суден у чергах зернового коридору, вже перевищили 1 млрд доларів, повідомив президент Української зернової асоціації Микола Горбачов.

Про це пише ЦТС з посиланням на АПК-inform.

"Це ті гроші, які не отримали українські сільгоспвиробники. Це ті гроші, які трейдери заплатили власникам суден за те, щоб вони стояли дуже довго в черзі", - підкреслив він.

Також Горбачов зазначив, що рф не приймає планів та умов України щодо формування черговості перевірки суден, які стоять у черзі, і це не дає змоги портовим терміналам працювати ритмічно.

Коментуючи зупинку роботи морського порту Південний і виключення його з роботи зернового коридору, він зазначив, що це стало "черговою перемогою рф у торгах", що відбуваються в межах переговорів у Стамбулі з відновлення експорту української сільгосппродукції морем, і висловив сподівання, що вихід із ситуації буде знайдено.

"Росія маніпулює будь-якими даними. Вона намагається внести будь-яку турбулентність, щоб усе було непрогнозовано. Порт Південний - один із найефективніших із відвантаження зерна. Відповідно, він найбільше був завантажений", - пояснив він, додавши, що наразі питання з експортом української сільгосппродукції з порту не вирішено.

Також президент УЗА підтвердив, що українські зернотрейдери очікують розблокування портів у Миколаєві, де розташовано 11 сучасних терміналів, через які можна було б відвантажити на експорт близько половини всіх поставок морем. Разом з тим вони розуміють складність реалізації цієї ініціативи через окупацію російськими військовими лівого берега Дніпра на півдні України, звідки можуть здійснюватися обстріли суден.