Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомило, що робота зернової ініціативи поновилась, але росія в СКЦ продовжує блокувати вхідний флот на найбільш глибоководний порт Південний, пише ЦТС

"Так, 19 травня, було проінспектовано 3 судна, які йдуть на завантаження до портів Одеса та Чорноморськ. В інспекції і реєстрації суден на порт Південний росія відмовила в односторонньому порядку і без пояснення причин", - йдеться в повідомленні. 

20 травня російська делегація в СКЦ погодилась провести 7 інспекцій вхідного флоту на порти Одеса та Чорноморськ, але провела лише 2. Всі заявлені на порт Південний росія знов викреслила як з реєстраційного списку, так і з інспекційного плану. 

21 травня заплановано лише 4 інспекцій, але знов без суден на порт Південний.

Таку деструктивну політику країна-агресор здійснює вже майже місяць, з 29 квітня 2023.

Наразі в порту Південний понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, в тому числі Африка та Азія, має бути завантажено на 26 суден, які продовжують очікувати в територіальних водах Туреччини.

"Порт Південний через брак флоту зупинено. Фактично росія не допускає його до участі в зерновій ініціативі, що є черговим грубим порушенням підписаної угоди. Таким чином росія знайшла новий шлях, як зменшити ефективність зернової угоди і відповідно зменшити експорт на потреби світу. Адже порт Південний є найбільшим портом за пропускною здатністю і його виключення суттєво вплине на зменшення експортних обсягів", - додали в відомстві.