У Державному департаменті Сполучених Штатів вважають "явними порушеннями" Чорноморської зернової ініціативи з боку росії те, що остання намагається перешкоджати морському трафіку до одного з морських портів, обумовленого угодою.

Про це, як пише ЦТС з посиланням на Українську правду, заявив речник Держдепу Метью Міллер.

"Росія продовжує перешкоджати нормальній діяльності цієї рятівної ініціативи, - зауважив він. - Ми повинні чітко розуміти, що тут діється: сторони домовилися забезпечити безперешкодний експорт українського продовольства з трьох портів. Тепер росія відмовляється пускати судна до одного з цих трьох, і це є явним порушенням їхніх зобов’язань у рамках Чорноморської зернової ініціативи".

Міллер додав, що це не є чимось новим, адже від самого початку, відколи "висохли чорнила" на вперше укладеній зерновій угоді, росія почала скаржитися та відкрито перешкоджати їй. За словами речника Держдепу США, така обструкція з боку рф та погрози вийти з угоди загрожують підвищенням світових цін на продовольство та зменшенням доступності їжі для країн, які цього потребують найбільше.

Нагадаємо, що після того, як прозвучали заяви про продовження роботи "зернового коридору" після 18 травня, російські представники не пропустили жодного судна в напрямку порту Південний, який працює в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Тим часом в порту Південний знаходиться понад 1,5 млн т агропродукції для 10 країн світу, в тому числі Африки та Азії, яка має бути завантажена на 26 суден, які продовжують очікувати в територіальних водах Туреччини.