Відновлюючи роботу громадського транспорту після обстрілів і часткової облоги міста російськими військами, які мали місце навесні 2022 року, міська влада Чернігова запровадила доплати перевізникам за виконання транспортної роботи відповідно до погоджених графіків. Також була запроваджена абсолютно нова маршрутна мережа громадського транспорту.

Про це ЦТС розповів Олександр Рижий, начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку Чернігівської міської ради.

Аби отримати доплату, перевізник мусить дотриматися низки умов: виконання погоджених графіків руху на 94%, забезпечення доступності транспорту для маломобільних груп населення та функціонування електронного квитка.

Така система, як говорять в Чернігівській мерії, вже принесла свої перші позитивні результати. "Регулярність і виконання графіків досягли майже 98-99%, хоча раніше були на рівні 65-70%. Якщо раніше перевізник був вільний від контролю, то сьогодні ми постійно контролюємо дотримання графіків. Також перевізники почали купувати нові та більші автобуси з пасажиромісткістю понад 60 людей і низькою підлогою", - заявив Олександр Рижий.

За його словами, якщо якась умова не дотримується, тоді перевізник не отримує жодних доплат. До прикладу, в березні поточного року лише один із чотирьох приватних перевізників, що працюють в Чернігові, трохи не досяг встановленої позначки, оскільки виконав графік руху на 91%. Інші три дотрималися норм.

Встановлений тариф за кілометр для дизельного автобусу типу "Отаман" складає 44,12 грн. Загалом, у міському бюджеті на ці доплати передбачено 40 млн грн.

"Поки що цей механізм функціонує в експериментальному режимі. Я хочу, щоб він працював як налагоджена система, незалежно від прізвища керівника міста та управління транспорту. Зараз міська влада працює над тим, щоби цей механізм запрацював на повну", - резюмував Олександр Рижий.

Читайте також Тотальне перезавантаження: Як війна трансформувала громадський транспорт Чернігова