Указом президента України від 12 травня 2023 року було введене в дію рішення РНБО щодо запровадження персональних санкцій стосовно Альони Лебедєвої, яка є власницею компанії Aurum Group.

Як пише ЦТС, в додатку до указу говориться, що санкції запроваджуються терміном на 10 років. Вони виражаються у блокуванні активів - тимчасовому позбавленні права користуватися та розпоряджатися активами, що належать Лебедєвій. Крім того, це обмеження торговельних операцій шляхом повного їх припинення, заборона на виведення капіталу та ін.

Сама власниця Aurum Group висловила обурення щодо такого рішення. "В умовах війни ми підійшли до того етапу, коли, якщо тобі подобається чийсь бізнес і ти хочеш ним заволодіти, можна скористатися чудовими механізмами - відкрити кримінальне провадження або накласти санкції. Майже рік назад проти мене відрили кримінальне провадження… звинуватили у нібито підтримці країни-агресора через постачання цивільної насосної продукції одним із заводів групи ще у 2018 році… І ось, коли кримінальна справа фактично тріщіть по швах, проти мене вводять санкції", - заявила Альона Лебедєва.

"Коли ти не бачиш реального обґрунтування, чому проти тебе відкривають кримінальне провадження, включають до санкційного списку, єдиним розумним поясненням, яке спадає на думку, є те, що хтось, вподобавши твій бізнес, хоче скористатися ситуацією у країні і рейдерським шляхом його віджати", - додала вона.

Також власниця Aurum Group повідомила, що через свій фонд перерахувала на допомогу ЗСУ минулого року 6,5 млн грн.

Нагадаємо, що Альона Лебедєва є дочкою Павла Лебедєва, який в 2012-2014 рр. обіймав посаду міністра оборони України та втік до рф після Євромайдану. В 2020 році йому заочно було повідомлено у скоєнні державної зради.

Восени 2022 року Київська міська прокуратура повідомила підозру Альоні Лебедєвій за ч. 3 ст. 27, ст. 110-2 Кримінального кодексу України. За матеріалами слідства, вона керувала підприємствами, які постачали товари та обладнання для оборонно-промислового комплексу рф. До того, влітку, було арештовано 645 залізничних вагонів вартістю близько 650 млн грн, що належать підприємствам, якими вона керує.

В 2019 році Aurum Group відкрила вагоноремонтне депо у Кривому Розі на базі підрозділу "Дизельний завод". На потужностях заводу налагоджено випуск вантажних вагонів. В 2022 році на цьому заводі було виготовлено 49 вантажних вагонів, що в 2,5 рази більше, ніж роком раніше.

В 2023 році підприємство має намір налагодити випуск деталей та комплектуючих для залізничної галузі України, які раніше виготовлялися лише в росії.