Україна та Польща домовились про відновлення транзиту української сільськогосподарської продукції. Транзит запрацює вночі з 20 на 21 квітня.

Як пише ЦТС, про це проінформувало Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Відзначається, що до транзиту будуть застосовані додаткові заходи контролю, про які буде найближчим часом повідомлено учасників ринку публічно та в робочому порядку.

Цю ж інформацію представники МінАПК та Мінекономіки підтвердили на зустрічі з представниками бізнесу на майданчику Європейської бізнес асоціації. Там, зокрема, було сказано, що транзит всіх агротоварів територією Польщі відновиться наприкінці тижня. Продаж української продукції АПК до Польщі поки не врегульовано, навіть на замитнені товари (такі товари будуть повернуті на митну територію України). Було зазначено, що по іншим країнам офіційно працює і продаж, і транзит всіх товарів АПК.

В свою чергу, перша віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко написала в Facebook, що, коли стало відомо про рішення польського уряду про заборону ввезення української агропродукції, урядова делегація виїхала до Польщі для перемовин.

"Ми розуміємо ситуацію польських фермерів і польська сторона розуміє становище українських фермерів, які страждають від війни. Зрештою першопричина цієї ситуації є саме російська агресія. І ми зробимо все, щоб росія не скористалася з ситуації. За результатами наших переговорів було вирішено, що транзит українських товарів через територію Польщі буде розблоковано у ніч з четверга на п’ятницю", - підтвердила Свириденко.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що АТ "Укрзалізниця" ввела тимчасові обмеження на вантажні перевезення до Польщі. В самій українській компанії пояснили, що перед цим "Укрзалізниця" отримала від польських залізничних операторів PKP Cargo та PKP LHS листи щодо заборони перевезень низки вантажів у їх адрес. У зв’язку з цим АТ УЗ було вимушене з 17 квітня запровадити дзеркалі обмежувальні конвенції.