"Укрзалізниця" отримала від польських залізничних операторів PKP Cargo та PKP LHS листи щодо заборони перевезень низки вантажів у їх адрес. У зв’язку з цим АТ УЗ було вимушене з 17 квітня запровадити дзеркалі обмежувальні конвенції.

Так в коментарі, який було надано ЦТС "Укрзалізницею", обґрунтовується введення низки конвенцій на залізничні перевезення до Польщі.

Зокрема, в напрямку Польщі залізницею тимчасово не перевозитимуться зернові вантажі, цукор, сухий корм, насіння, хміль, льон, овочі, фрукти, вина, яловичина, молоко і молокопродукти, свинина, яйця, курятина, продукти бджільництва тощо.

В УЗ відзначили, що до запровадження зазначених конвенцій у напрямку Польщі з території України було завантажено та відправлено 3103 вантажних вагонів і 4 контейнерні транзитні поїзди із зерном, олією, крупами тощо. Зазначені відправки були погоджені до перевезення та мають бути прийняті польською стороною.

"Наразі офіційних листів від інших країн щодо заборони перевезення залізницею вантажів у їх адрес "Укрзалізниця" не отримувала. У разі надходження таких листів будуть застосовані аналогічні конвенції", - резюмували в УЗ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд Словаччини вирішив тимчасово припинити імпорт зерна й іншої агропродукції з України. 15 квітня уряд Польщі запровадив заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України до 30 червня. А 16 квітня Угорщина запровадила тимчасову заборону на імпорт сільськогосподарських продуктів з України, у тому числі зернових та олійних культур.

У Єврокомісії заявили, що самостійні рішення Польщі та Угорщини про обмеження імпорту сільськогосподарської продукції з України є неприйнятними.