Литовський оператор інфраструктури LTG Infra оголосив тендер на проєктування нового вантажного майданчика для військової та цивільної мобільності у Каунасі.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Очікується, що об’єкт буде завершено до кінця 2026 року.

"Ми прагнемо зробити свій внесок у забезпечення військової мобільності в Литві, збільшивши потужність завантаження та розвантаження цивільних та/або військових вантажів на залізничній станції Каунас Палемонас", - заявили у компанії.

Новий об’єкт подвійного призначення займатиме площу 25 тис. м2. У LTG Infra додали, що також мають намір збудувати додаткові залізничні колії, встановити шумопоглинальні стіни та впровадити нові системи безпеки.

Три нові колії матимуть ширину 1435 мм. На модернізацію об’єкта LTG Infra вже отримала 13 млн євро від фонду військової мобільності ЄС. Така ж сума надійде з урядового бюджету. У компанії заявили, що договір підпишуть упродовж третього кварталу 2023 року.

Як зауважив литовський оператор, новий об’єкт сприятиме здійсненню військових перевезень залізницею. Наразі військову техніку, негабаритні та навалочні вантажі вантажать на терміналі Шестокай поблизу литовсько-польського кордону. Однак ці типи вантажів потім транспортуються автомобілями.

"Таким чином, новий об’єкт поблизу Каунаса забезпечить залізничне сполучення для цих послуг із серцем Литви, забезпечуючи також додаткову пропускну спроможність", - наголошується у дописі.

Уточнюється, що термінал у Палемонасі вже дещо "звик" до транспортування військової техніки. У травні 2022 року війська США вперше завантажили свою військову техніку на об’єкті в межах фонду військової мобільності ЄС. У квітні 2022 року Європейський Союз виділив через фонд 160 млн євро на покращення залізничної інфраструктури для військових і цивільних цілей.

Що ж до країн Балтії, то Естонія отримала 31 млн євро на покращення залізничного сполучення з найбільшою військовою базою країни в Тапі. Латвія отримала 5 млн євро на інтеграцію вимог військової мобільності в латвійську частину проєкту Rail Baltica.

З урахуванням 13 млн євро, наданих Литві, країни Балтії отримали майже третину коштів, виділених програмою військової мобільності ЄС минулої весни. У грудні 2022 року загальний обсяг інвестицій у фонд військової мобільності збільшили з 330 до 616 млн євро.