Будівництво грузинського порту Анаклія може поновитися восени 2023 року, повідомив прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі під час засідання уряду, пише ЦТС.

"Загалом хочу сказати, що цього року ми маємо досить позитивні очікування. Ми також плануємо розпочати серйозні великі проекти, такі як початок будівництва порту Анаклія. Ми хочемо розпочати будівництво цього року, восени", - сказав Гарібашвілі.

Відновлення будівництва проходитиме в рамках державно-приватного партнерства, де власником 51% акцій буде держава, а 49% - приватна компанія.

Згідно з планом, перша черга порту Анаклія має досягти пропускної спроможності 7,8 млн тонн на рік.

Нагадаємо, що пошуки інвестора для будівництва порту Анаклія грузинська влада веде вже не перший рік. Так, у 2017 році будівництво нового порту розпочали, проте призупинили. Пізніше, у січні 2020 року, влада розірвала контракт з "Консорціумом розвитку Анаклія", оскільки інвестор так і не зміг виконати фінансових зобов'язань.

У Грузії зараз працюють два порти - у Батумі та Поті, при цьому основний вантажопотік проходить через Поті. Мінусом цього порту є його глибина - на сьогоднішній день порт не здатний приймати судна місткістю понад 1,5 тис. контейнерів.