Туреччина та ООН офіційно заявили, що Чорноморська зернова ініціатива була пролонгованна 120 днів, а не на 60, як продовжує стверджувати росія.

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, про це розповів посол України в Туреччині Василь Боднар.

"Ми вважаємо, що угоду продовжено на 120 днів, так, як це передбачено документом, який був підписаний 22 липня минулого року", - зазначив дипломат.

Він додав, що попри це російська сторона спекулює на термінах продовження угоди та назвав це спробою країни-агресора маніпулювати як громадською думкою, так і посередниками.

"Ми бачили заяву Генерального секретаря ООН про те, що це є 120 днів. Ми також маємо чітку заяву турецької сторони про те, що в їхньому розумінні це також 120 днів. Побачимо, як буде розгортатися ситуація через 60 днів", - резюмував посол.

Нагадаємо, що 18 березня міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що угода щодо дії Чорноморської зернової ініціативи пролонгована ще на 120 днів. "Вдячний генеральному секретарю Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гуттерішу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану, а також всім країнам-партнерам за спільні зусилля для продовження дії документу ще на 4 місяці. Це означає, що Україна продовжує експортувати через три морські глибоководні порти свою агропродукцію. Зокрема, з 1 серпня і до сьогодні 25 мільйонів тонн ми відправили на потреби світу", - відзначив міністр.