Прототип найновішого японського літака Mitsubishi SpaceJet, створення якого обійшлося в 8 млрд доларів, утилізували як металобрухт. Символічна подія відбулася на аеродромі Мозес-Лейк в США, де авіалайнер проходив більшість випробовувань.

Про це пише ЦТС з посиланням на Аvianews.

Проект регіонального літака SpaceJet компанія Mitsubishi розпочала в 2007 році. Він мав перевозити 70-90 пасажирів та був першим літаком в Японії, який розроблявся з 1962 року.

Хоча Mitsubishi не мала досвіду створення пасажирських літаків з нуля, вона розраховувала зібрати 20% від всіх замовлень на регіональні реактивні літаки у світі.

Програма нового регіонального літака MRJ була запущена в 2008 році. Спочатку передбачалося, що стартовий замовник отримає свій перший літак у 2013 році, але через різні затримки і необхідність допрацювання літаків терміни першої поставки були перенесені до 2020-го. Першим отримувачем машини повинна була стати японська компанія ANA. Однією з причин пізднього виходу літака на ринок стали труднощі з процесом сертифікації таких ВС. 

Новий регіональний японський літак повинен був створити конкуренцію повітряним суднам сімейства Bombardier CRJ.

Сертифікація SpaceJet, за планами, мала б статися в 2012 році, але лише наприкінці 2015 році прототип зміг здійснити перший політ. Програма випробувань виявила перші недоліки - крило було недостатньо міцним, а шасі вимагало перепроектування для підвищення безпеки. Нові проблеми виникли з сертифікацією авіоніки та розташуванням дротів. Їх вдалося вирішити на початку 2018 року. Сертифікація майже вийшла на фінішну пряму, але в цей момент видатки на програму вже перевищували можливий заробіток.

Лише у березні 2020 року прототип літака Mitsubishi SpaceJet M90 в остаточній сертифікаційній конфігурації здійснив перший політ. Після завершення першого польоту ВС корпорації Mitsubishi Aircraft повідомила, що тепер готова вступити в завершальну фазу сертифікаційних льотних випробувань M90.

В 2020 році через кризу в галузі подорожей та туризму у зв'язку з пандемію COVID-19, Mitsubishi почала скорочувати видатки на програму SpaceJet. У 2021 році компанія звільнила 95% робітників, задіяних в проекті. А офіційно програму SpaceJet закрили в лютому 2023 року через невизначеність попиту на ринку регіональних літаків.

FquT3tuaUAE0R5W

FquT3tuaEAEm1Qx

FquT3tvaYAEF30c