На мережі "Укрзалізниці" за 22 доби березня навантажили 1 млн 828 тис. тонн зернових, йшлося під час наради залізничників із представниками аграрного бізнесу.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Як зауважив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця" Валерій Ткачов, за попередніми даними, з початку місяця на залізничній мережі України навантажено 1 млн 825 тис. тонн зернових. У середньому на добу навантажували лише 85 тис. т. Хоч це на 1 тис. т більше, ніж тиждень тому, проте показник залишається низьким. У січні та на початку лютого вантажили понад 100 тис. тонн. Низькі показники, за словами представника УЗ, пов’язані передусім із дуже повільною роботою "зернового коридору".

"Ми майже два тижні були у режимі невизначеності, чи будуть подовжувати його дію, чи ні", - пояснив посадовець.

Також негативно впливає посилений ветеринарний контроль на кордоні з Польщею.

З іншого боку 21 березня встановлений рекорд навантаження зернових за місяць - 110 тис. т.

"Маю надію, що поступово обсяги навантаження зерна будуть збільшуватися. Нам подовжили роботу "зернового коридору". На кордонах з Польщею ситуація також має врегулюватися. Тому чекаємо на відновлення в нормальному обсязі експорту зерна", - наголосив Ткачов.

Скоротився і обсяг транспортування зернових вантажів. Загалом на експорт перевезено 1 млн 764 тис. тонн. Із них 1 млн 229 тис. тонн прямували до морських портів.

"Загалом можу констатувати, що динаміка не дуже добра. Адже уже 23-тє число, а показник, на жаль, відстає. Взагалі за нормальної роботи коридору і переходів ми приблизно 1 млн тонн на місяць вивозили у напрямку західних прикордонних переходів та 2 млн тонн і більше - у напрямку морських портів. На жаль, на сьогодні лише 1 млн 764 тис. тонн", - констатував представник УЗ.

Водночас за останній тиждень зросло накопичення вагонів. Наразі у чергах стоять 18 тис. 159 одиниць, що на 6% більше, ніж було на початок місяця. Передусім побільшало вагонів із зерновими. З огляду на обсяг передачі середній час очікування становить приблизно дев’ять діб.

Проте ситуація на переходах неоднорідна: деякі недовантажені, а на деяких спостерігається значне накопичення. Так, до прикордонного переходу Батьове-Еперешки (Угорщина) прямують понад 3,5 тис. вагонів, майже половина з них із зерном. Час очікування тут становить 18-19 діб.

Складнощі спостерігаються і на переходах із Польщею через прискіпливіший ветеринарний контроль. Додає труднощів вантажоперевізникам і проведення "вікна" по станції Медика.

Також на переходах зі Словаччиною накопичено багато вагонів із рудними вантажами. Проте молдовські стики недовантажені. Черги на них фактично немає.

Водночас зберігається важка ситуація із вивантаженням по станції Ізмаїл. Як пояснив керівник дирекції по роботі з припортовими станціями Одеської залізниці Володимир Котєлін, наразі в напрямку Ізмаїлу прямує 3,6 тис. вагонів (проти 4,2 тис. тиждень тому), із них - майже 1,5 тис. вагонів із зерновими. Тобто черга на вивантаження становить 13 діб.

Через складнощі УЗ ввела дві конвенції: на рудні вантажі та зернові. Поки що їх не планують скасовувати. Хоча обмеження на зернові можуть скоригувати.

"Якщо будуть судна і недостатньо вантажу, то виключно будемо вносити зміни до конвенційної заборони", - наголосив Котєлін.