"Казахстанські залізниці" ("Қазақстан темір жоли", КТЖ) побудують контейнерний термінал у китайському місті Сіань, найважливішому транспортному хабі КНР на Новому шовковому шляху.

Як пише ЦТС з посиланням на Railfreight, відповідна домовленість була досягнута на початку березня. Китайська сторона погодилася надати для будівництва терміналу земельну ділянку площею 8 га на території Сіанського "сухого порту".

За даними КТЖ, 40% вантажів, які прибувають в Сіань, надходять з Казахстану. З іншого боку, на Сіань припадає 30% загального трафіку на Новому шовковому шляху. Тож, логістичне значення Сіаня для Казахстану є очевидним.

В КТЖ відзначили, що за останній рік транзитний час поїздів Китай-ЄС, що прямують територією Казахстану, зменшився вдвічі - з в середньому 12 днів до 6 днів. До кінця 2023 року цей показник мають намір скоротити до 5 днів.

Будівництво власного контейнерного терміналу в Сіані має допомогти досягненню цієї мети, адже КТЖ забезпечуватиме перевезення до кінцевого пункту призначення в Китаї, що зменшить обсяг паперової роботи та скоротить час очікування в Сіані.

Нагадаємо, що в 2022 році на станції Достик, що знаходиться в Казахстані поблизу з кордоном КНР, було збільшено потужність перевалки з 160 тис. до 320 тис. TEU на рік.

Також в Казахстані будують нову залізничну лінію до кордону із Китаєм та планують організувати ще один пункт пропуску для збільшення транзиту через країну.