У Казахстані будують нову залізничну лінію до кордону із Китаєм та планують організувати ще один пункт пропуску для збільшення транзиту через країну.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Розробником техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) проекту "Будівництво третього прикордонного залізничного переходу на казахстансько-китайському кордоні з виходом на залізничну ділянку Семей-Актогай" стала Академія транспорту та логістики.

Проектувальники прибули до Семейського регіону, де мають визначитися з місцем будівництва та розпочати планування інфраструктури міжнародного прикордонного переходу Бахти.

У роботі беруть участь представники прикордонних та митних служб, а також регіонального департаменту екології.

"На підставі техніко-економічних розрахунків буде передбачено будівництво нового міждержавного залізничного пункту пропуску. Запроєктовано роздільні пункти з приймальними коліями та пристроями для організації безперервного пропуску довгосоставних поїздів. Також передбачається модернізація існуючих залізничних ліній, розвиток станцій Аягоз, Шар, Жиргали та низки роз’їздів, розташованих на залізничній ділянці Актогай-Аягоз", - йдеться у повідомленні АТ "НК "Қазақстан темір жоли".

Наразі на китайсько-казахстанському кордоні діють два залізничних пункти пропуску: Алашанькоу та Хоргос. Третій перехід має бути розташований північніше від них.

Крім того, 17 листопада стартувало будівництво другої лінії до міста Достик, неподалік китайського кордону (перехід Алашанькоу). Завдяки йому пропускна спроможність залізничної лінії зросте в п’ять разів: з 12 до 60 пар поїздів на день. Це сприятиме експорту та руху Новим шовковим шляхом.

Планується, що нова залізнична лінія протяжністю 836 км сприятиме безперебійному експорту казахстанської продукції та збільшить транзитний потенціал країни. Буде побудовано 419 інженерних споруд: 5 великих мостів, 87 малих та середніх мостів, 288 водопропускних труб та 14 автодорожніх шляхопроводів, а також нові об’єкти енергетики та зв’язку.

Проєкт планують завершити в останньому кварталі 2025 року.