Заступник міністра закордонних справ рф Сергій Вершинін заявив, що росія не заперечує проти пролонгації Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня, але тільки терміном на 60 днів.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на російські ЗМІ.

На брифінгу в Женеві, де відбуваються перемовини з приводу продовження зернової угоди, після завершення чергового раунду консультацій із представниками ООН російський представник сказав, що надалі позиція рф визначатиметься ситуацією з російським сільськогосподарським експортом, включно з банківськими платежами, логістикою і постачанням аміаку трубопроводом "Тольятті-Одеса".

Також Вершинін заявив про нібито наявні проблеми у російських експортерів продукції АПК. Що не відповідає дійсності, адже за рік повномасштабної війни рф лише наростила експорт такої продукції, а судна з/до портів росії не підпадають під жодні перевірки.

Нагадаємо, країни "Великої двадцятки" в ході саміту, який 1-2 березня проходив в Делі, закликали росію пролонгувати дію Чорноморської зернової ініціативи.

У відповідь на заклик G20 міністр закордонних справ рф Лавров сказав, що росія погодиться на продовження дії зернової угоди лише за умови врахування інтересів щодо експорту азотних добрив.

Росія використовує питання експорту аміаку як постійний фактор тиску на переговорах щодо українського аграрного експорту. Країна-агрессор хоче відновити роботу аміакопроводу "Тольятті-Одеса", який проходить територією України. Передбачається, що після цього російський аміак перевалюватиметься в порту Південний і далі транспортуватиметься суднами по Чорному морю.

Разом з тим, рф паралельно будує в порту Тамань свій перший термінал з перевалки аміаку та азотних добрив. Новий комплекс планується запустити в роботу наприкінці 2023 року.