Країни "Великої двадцятки" в ході саміту, який 1-2 березня проходив в Делі, закликали росію пролонгувати дію Чорноморської зернової ініціативи.

Як пише ЦТС з посиланням на ВВС, зокрема, з такою заявою виступив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Зазначається, що виконання умов зернової угоди та продовження її термінів є вкрай важливими для стримування глобальних цін на продовольство та боротьби з дефіцитом продуктів, від якого особливо страждають бідні країни.

З початку війни росія блокувала у чорноморських портах українські товари, головним чином зерно, що спричинило великі проблеми на світовому ринку.

За словами Блінкена, рф використовує зернову угоду як інструмент тиску, і останніми місяцями систематично та цілеспрямовано порушувала її умови.

У відповідь на заклик G20 міністр закордонних справ рф Лавров сказав, що росія погодиться на продовження дії зернової угоди лише за умови врахування інтересів її агровиробників і виробників добрив.

У МЗС рф заявили, що, на їхню думку, підписані 22 липня 2022 року домовленості мають на увазі експорт не лише українського зерна, а й російської сільгосппродукції "в рамках єдиного "пакету". Йдеться насамперед про російські азотні добрива, які, як стверджують у відомстві, не експортуються.

Зауважимо, що вислови зовнішньополітичного відомства рф щодо обмежень російського експорту продукції АПК є безпідставними, адже саме Україна потерпає від обмежень роботи її портів, в той час як росія відвантажує через свої порти зерно, рекордну кількість борошна та нафту.

Щодо вимог експорту російських азотних добрив, то і в листопаді минулого року в ході перемовин щодо пролонгації зернової угоди рф використовувала цей фактор як інструмент тиску. Росія хоче відновити роботу аміакопроводу "Тольятті-Одеса", який проходить територією України. Передбачається, що після цього російський аміак перевалюватиметься в порту Південний і далі транспортуватиметься суднами по Чорному морю.

В листопаді 2022 року президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона може погодитися на транзит російського аміаку лише за умови, що відбудеться обмін полоненими за формулою "всіх на всіх".