Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило про партнерство з трьома новими компаніями, щоб допомогти Україні подолати термінові та довгострокові проблеми експортної логістики, викликані повномасштабною війною росії проти України. Сукупні інвестиції USAID, Grain Alliance, "Кернел" і "Нібулон" перевищують 44 млн доларів та, за прогнозами, дозволять збільшити потужність транспортування зерна приблизно на 3,35 мільйони тонн на рік, що сприятиме розвитку економіки України та забезпечить постачання вкрай необхідного зерна на світовий ринок.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію "Нібулону".

Спільні інвестиції складають 8 млн доларів через Ініціативу стійкості сільського господарства в Україні (AGRI-Україна) та понад 36 млн доларів від цих трьох партнерів з приватного сектору.

Інвестиції збільшать операції з експорту зерна на трьох терміналах: Ізмаїл і Рені, які розташовані на Дунаї, в Україні, і Чірна-над-Тісоу в Словаччині.

Інвестиції "Кернел" і "Нібулон" покриватимуть низку потреб від проєктування та реконструкції причалів у порту Рені до розширення операційних можливостей порту Ізмаїл.

Grain Alliance придбає перевантажувальний склад у Словаччині, що включатиме будівництво силосів та закупівлю транспортного обладнання, зокрема, вантажівок та залізничних вагонів.

USAID, у свою чергу, здійснить закупівлю обладнання для навантаження зерна, споруд для тимчасового зберігання та відновлених локомотивів для використання в Україні.

"На сільське господарство, основу української економіки, припадає майже 20% внутрішнього валового продукту України, 20% робочої сили та понад 40% загальних доходів від експорту. Ініціатива AGRI-Україна під керівництвом USAID допомагає Україні нарощувати потужності з виробництва, зберігання та експорту зерна до різних країн, а також стабілізувати світові ціни на нього", - йдеться в повідомленні.