Уряд Грузії оголосив тендер на будівництво глибоководного порту Анаклія. Відповідне рішення ухвалила міжвідомча комісія, засідання якої відбулося у міністерстві економіки та сталого розвитку, пише ЦТС.

Згідно з рішенням комісії, міністерство економіки та сталого розвитку протягом кількох місяців визначить найкращого інвестора проекту із залученням міжнародних консультантів.

Водночас держава оновить існуючі інженерно-екологічні дослідження та розпочне певні передексплуатаційні будівельні роботи, необхідні для порту.

Після визначення переможця спільно з обраним інвестором буде створено спільну компанію, в якій планується, що держава буде власником 51% акцій, а приватний партнер - 49%. Це буде формат державно-приватного співробітництва, в рамках якого спільна компанія забезпечить залучення коштів, необхідних для реалізації проекту, доведе до кінця будівельні роботи порту та розпочне його роботу.

Варто зазначити, що пошуки інвестора для будівництва порту Анаклія грузинська влада веде вже не перший рік. Так, у 2017 році будівництво нового порту розпочали, проте призупинили. Пізніше, у січні 2020 року, влада розірвала контракт з "Консорціумом розвитку Анаклія", оскільки інвестор так і не зміг виконати фінансових зобов'язань.

У Грузії зараз працюють два порти - у Батумі та Поті, при цьому основний вантажопотік проходить через Поті. Мінусом цього порту є його глибина - на сьогоднішній день порт не здатний приймати судна місткістю понад 1,5 тис. контейнерів.