ДП "Залізниця Молдови" та АТ "Укрзалізниця" в ході зустрічі делегацій в Києві домовилися про стратегічну співпрацю на наступні три роки. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

За словами генерального директора ДП "Залізниця Молдови" Олега Тофілата, у 2022 році були зроблені перші важливі кроки для налагодження співпраці.

"У серпні минулого року терміново відновлено ділянку залізниці Басарабяска-Березине, яка не функціонувала чверть століття і відремонтована менш ніж за два місяці. У робочому процесі українські залізничні фахівці допомогли нам відбудувати залізничну лінію, що перетинає простір Молдови. Тому в майбутньому пропонуємо залучати українських фахівців до процесу модернізації залізничної інфраструктури. Це дасть можливість підвищити безпеку та швидкість руху потягів", - повідомив Тофілат.

Зі свого боку голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишін заявив, що від початку широкомасштабного російського наступу Молдова стала важливим стратегічним партнером для України.

"З початку війни Молдова стала солідарною з Україною і була однією з перших країн, яка прийшла нам на допомогу. Наші сусіди допомагали нам експортувати зерно та імпортувати необхідне дизпаливо," - додав він.

За статистикою, з 24 лютого 2022 року через Молдову залізницею експортували 397 тис. т української зернових та імпортували 363,3 тис. т нафтопродуктів.

Загалом, за даними УЗ, показники експорту зросли в 1,5 рази, до 1247 тис. т, а імпорту - в 3 рази, до 492 тис. т.

За підсумками зустрічі сторони домовилися про посилення співпраці між двома компаніями шляхом збільшення обсягів перевезення вантажів, а також залучення українських фахівців до реконструкції та модернізації залізничної інфраструктури в Молдові.