Управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (DARPA) залучило дві компанії для розробки та, можливо, будівництва експериментального літака, здатного перевозити великі обсяги вантажу та злітати і сідати на воду.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Defense news.

DARPA назвало цю програму Liberty Lifter. Конкуруючі проекти розроблять General Atomics і Aurora Flight Sciences, дочірня компанія Boeing.

Замовник хоче отримати недорогий літак приблизно такого ж розміру та місткості, як C-17 Globemaster, який зможе перевозити близько 77 т вантажу, включаючи 69-тонний основний бойовий танк M1 Abrams, броньовані транспортні засоби, вантажівки або причепи, понад сотню десантників або від 34 до 54 поранених.

Гідролітак, за думкою DARPA, повинен мати здатність злітати та сідати на воду при хвилях в 4 бали. А при стані моря в 5 балів Liberty Lifter також має підтримувати військові операції.

"Дві команди застосували суттєво різні підходи до проектування", - розповів Крістофер Кент, програмний менеджер програми Liberty Lifter.

Screenshot - 03_02_2023 , 11_12_10

Aurora Flight Sciences, яка співпрацює з морською інженерною компанією Gibbs & Cox і компанією з проектування морських суден ReconCraft, розробила традиційний по формі літальний апарат з високим розташуванням крила та з 8-ма турбогвинтових двигунами. Його крила будуть нахилятися вниз, але не торкатимуться води.

General Atomics разом з інженерно-конструкторською фірмою Maritime Applied Physics запропонували двокорпусну конструкцію, яка має забезпечити більшу стійкість на воді. На літаку може бути 12 турбогвинтових двигунів.

Screenshot - 03_02_2023 , 11_10_33

Обидві конструкції, за задумом DARPA, повинні мати якості екраноплану.

На першому етапі обидва проекти та їхній дизайн мають бути доопрацьовані у співпраці з військовими. Другий етап розпочнеться в середині 2024 року і передбачатиме виготовлення повномасштабної демонстраційної моделі гідролітака.