У місті Брно запустили найдовший у Чехії трамвайний тунель, який сполучає місто з університетським кампусом та міським госпіталем.

Про це пише ЦТС з посиланням на Expats.

Будівництво тривало 3 роки та коштувало 1,4 млрд крон (приблизно 59 млн євро). 

Значна частина нової трамвайної лінії, загальна довжина якої становить 912 метрів, проходить через 602-метровий трамвайний тунель.

Нова лінія проходить від головного залізничного вокзалу Брно до університетського кампусу та міської лікарні і медичної школи університету Масарика.

Зазначається, що лінія працювала в тестовому режимі до середини грудня.

"Менш ніж за три місяці ми повинні перевірити, чи відповідає траса всім експлуатаційним, технічним і безпековим умовам, а також перевірити всі можливі сценарії, які можуть статися", - зазначив генеральний директор транспортної компанії міста Брно Мілош Гавранек.

"Нова трамвайна лінія стане зручним засобом пересування для 40 000 людей, які щодня їздять до цієї частини міста, незалежно від того, чи є вони студентами, співробітниками Університету Масарика чи лікарні Брно", - додала мер Брно Маркета Важкова.

Брно - друге місто Чехії з населенням  380 тис. осіб, його мережа трамвайних маршрутів складає близько 70 км. Місто зараз будує ще один трамвайний тунель в іншому місці, його відкриття заплановане на 2023 рік.

Схожі тунельні системи давніше функціонують в Брюсселі, Штутгарті, Цюриху та інших містах. Трамвайний тунель з 2008 року функціонує у Кракові, проходячи в т.ч. під залізничним вокзалом й маючи там зупинку. У Ляйпцигу у 2013 році був відкритий залізничний тунель під центром міста та дві підземні залізничні станції. 

В Україні практика пускати трамваї в тунелі також існує: Кривий Ріг має схожу систему від 1980-х років,  цей транспорт там називається "Метротрам". У 1970-80-ті роки була розроблена проектна документація для будівництва двох трамвайних тунелів та підземних станцій у Львові, й навіть було розпочато будівицтво, однак зупинилося з розвалом СРСР.