Після продажу своєї фінської дочірньої компанії Nurminen Logistics естонський державний оператор вантажних перевезень Operail приступив до додаткового вивільнення активів. Компанія продала 807 вагонів, які раніше належали її дочірній компанії з лізингу вагонів Operail Leasing.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Продаж принесла в касу компанії 22,1 млн євро, а бенефіціарами стали казахстанська ATASU Group, яка купила 410 вагонів, і естонська Skinest Rail, що придбала 397 вагонів.

Це був другий цикл продажу активів Operail Leasing. Раніше компанія продала партію з 522 вагонів, які знаходяться в Україні, українській компанії Fortior Capital і естонській компанії Teslar Trans. Ці вагони принесли Operail дохід у 6,51 млн євро, враховуючи нижчі ціни, які застосовуються для українських компаній.

"Оскільки вантажні перевезення є стратегічно важливими для країни, потрібно було шукати шляхи, щоб економічно залишатися на плаву. Ми шукали альтернативний дохід, поки не оптимізували та реформували вантажні перевезення в Естонії. Преса припускає, що оренда вагонів - "російський бізнес" Operail. Це не правда. Бізнес розпочали з протилежної причини - щоб зменшити залежність від транспортування транзитних вантажів з росії", - прокоментував голова правління Operail Рауль Тоомсалу.

Естонська компанія стверджує, що її бізнес з лізингу вагонів обслуговував переважно ринки 1520 мм як на внутрішньому, так і на міжнародному рівнях. Однак вагони ніколи не здавали в оренду підприємствам із росії.

У компанії запевняють, що більшість проданих вагонів знаходиться в Казахстані, Таджикистані, Монголії та країнах Балтії.

"Оренда вагонів була протягом останніх 6 років найприбутковішим бізнес-напрямком, звідки приходило 99% прибутку. Держава ухвалила рішення про вихід із бізнесу, оскільки оренда вагонів не є для держави стратегічною дією, цей бізнес буде успішним і на відкритому ринку без того, щоб держава мала втручатися в його економіку", - наголошують в Operail.

Естонська держава ухвалила рішення на користь виходу з нестратегічних напрямів у 2016 році, коли цю ідею було вписано в коаліційний договір. Насправді власник розпочав процес виходу в 2021 році. Через виявлену росією агресію, навесні 2022 року змінився спосіб продажу - замість часткової приватизації підприємства Operail Leasing було ухвалено рішення про продаж його майна.