Естонська залізнична компанія Operail продала вагони, які перебували в Україні і використовувалися для оренди.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Operail.

У конкурсі взяли участь 20 компаній, зокрема Fortior Capital з України та Teslar Trans з Естонії.

Загалом підписано угоди на продаж 552 вагонів. Загальна сума угод становить 6,51 млн євро.

"Частні оператори, які могли бути зацікавлені та мали можливість придбати вагони, знали про конкурс і змогли взяти участь", -  сказав член правління Operail та керуючий директор Operail Leasing Мерле Курвітс.

На різних етапах процесу свою пропозицію зробили 20 зацікавлених сторін, у тому числі кілька естонських компаній. "Проаналізувавши пропозиції, ми вирішили, що доцільніше продавати вагони в два етапи: спочатку вагони в Україні, а решту вагонів окремо", - додав він.

Зазначається, що вагони в Україні неможливо вивезти з країни. "Більшість вагонів не постраждали від війни, знаходяться в робочому стані та отримують прибуток від оренди на українській території, але залізничне сполучення з сусідніми країнами погане", - сказав Курвіц.

Далі відбулися комплексні переговори з учасниками тендеру. "Це дорогий і технічно специфічний актив, який продавався разом з діючими договорами оренди - є багато деталей, які потрібно опрацювати", - пояснив Курвіц тривалість процесу. 

Крім вагонів, які знаходяться в Україні, на завершальній стадії знаходиться процес продажу решти 2000 вагонів вагонорендного бізнесу. На більшість вагонів діють договори оренди. Усі без винятку орендарі - європейські компанії. В основному вагони знаходяться в Естонії, Казахстані та Монголії. 

Повідомляється, що продаж вагонів не пов'язаний з російською агресією в Україні, - Естонія вирішила вийти з нестратегічних сфер бізнесу Operail у 2016 році, коли ця ідея була записана в коаліційній угоді. На практиці власник зміг підписати відповідне рішення навесні 2021 року.