Міністерство закордонних справ Естонії запропонувало уряду країни запровадити режим прибережної "прилеглої зони" у Фінській затоці, що може обмежити доступ до акваторії російським суднам.

Про це пише ЦТС з посиланням на Порти України.

Своєю чергою, уряд Естонії доручив міністерствам протягом місяця виробити свою позицію щодо введення прилеглої зони, яка дозволить Естонії застосовувати свої закони та затримувати порушників у ширшій морській зоні.

Введення прилеглої зони дозволяє перевіряти дотримання естонського законодавства в межах 24 морських миль від вихідної лінії територіального моря Естонії. За словами міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу, це вплинуло б на безпеку Естонії, захист навколишнього середовища, а також археологічних та історичних об’єктів, знайдених у морі.

У разі введення режиму прилеглої зони, естонські спецслужби зможуть оглядати російські військові кораблі та цивільні судна, які виходять із портів Ленінградської області та Кронштадту. У разі відмови від огляду їм буде заборонено прохід через Фінську затоку.

Право держави застосовувати свою владу в прилеглій зоні поширюється на митні та податкові питання, а також, наприклад, на санітарні та імміграційні правила і вилучення різних предметів, знайдених на морському дні. Прилегла зона також дозволить естонській владі переслідувати порушників за межами кордону територіального моря.

Міністерство закордонних справ Естонії заперечує, що захід спрямований на те, щоб ефективніше застосовувати санкції проти росії. Однак це може бути одним з прихованих мотивів ініціативи.

У Фінській затоці Естонія та Фінляндія встановили кордон свого територіального моря таким чином, щоб по обидва боки від лінії затоки лінії залишалася зона вільного судноплавства шириною в три морські милі. Хоча Конвенція з морського права дозволяє встановлювати ширину прилеглої зони до 12 морських миль від зовнішнього кордону територіального моря, у Фінській затоці вона може простягатися так далеко і повинна межувати з лінією, що розділяє затоку, тобто лише на три морські милі від зовнішнього кордону територіального моря Естонії.

Однак на захід вона може простягатися до 24 морських миль від вихідної лінії територіального моря, тобто від лінії, що йде біля узбережжя, від якої відраховується ширина 12-мильного територіального моря. У бік Швеції навіть за максимальної ширини прилеглої зони вона досягатиме розділяючої лінії.