У Польщі біля міста Лідзбарк-Вармінський оновили поверхню відомого інноваційного велосипедного маршруту, який вночі віддає накопичене сонячне світло.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rynek Infrastruktury.

Ділянка займає всього кілька сотень метрів, але відразу стала однією з туристичних пам'яток в цьому районі. Цього року його поверхня оновилася - роботи виконувала компанія STRABAG спільно з лабораторією TPA.

"Матеріал, з якого ми створили велодоріжку, здатний віддавати світло більше 10 годин. Це означає, що протягом усієї ночі шлях випромінює світлову енергію і на наступний день знову її накопичує. Важливо, що ефект обумовлений тільки властивостями використовуваного матеріалу, без необхідності підтримки додаткових джерел енергії. Для будівництва стежки біля Лідзбарка Вармінського ми обрали люмінофори, що світяться синім кольором, щоб зберегти узгодженість з мазурським ландшафтом", - пояснив президент TPA Sp. z o.o доктор Ігор Рутмар.

Люмінофори - це спеціальні синтетичні речовини, які "заряджаються" денним світлом, а потім випромінюють накопичену енергію вночі. 

"Ми використали люмінофори, яким потрібно від 30 до 60 хвилин світлового дня, щоб поверхня віддала поглинену енергію у вигляді освітлення до більш ніж 10 годин після настання сутінків. Технологія використовує явище, яке називається фотолюмінесценцією. Інтенсивність і довжина освітлення поверхні залежить від кількості і якості використовуваних люмінофорів, інтенсивності їх впливу, температури навколишнього середовища і розташування поверхні", - додав Рутмар.

Поверхні цього типу можуть укладатися у вигляді тонкого килимка або поверхневого покриття на існуючі поверхні, такі як: тротуари, велосипедні доріжки, дороги, сквери і паркінги. Зазначається, що властивості стійкості поверхні до ковзання можуть бути сформовані відповідно до будь-яких вимог залежно від місця нанесення.

Нагадаємо, ЦТС писав, що у Великій Британії у минулому році запропонували висвітлювати дороги та вулиці за допомогою спеціального покриття без використання електроенергії. Нову технологію під назвою StarPath або "Зоряний шлях" розробила компанія Nevana Designs. На відміну від ліхтарів та інших елементів електричного освітлення, таке покриття не вимагає постійної уваги та витрат на підтримку в робочому стані. Термін служби "фарби" становить 25 років.

Покриття створюють із суміші рідкісноземельних металів (саме вони світяться в темряві) та переробленого композитного пластику, що робить покриття стійким до негоди та зносу.