У Фінляндії прийнято рішення про зниження вартості проїзду громадським транспортом на величину податку на додану вартість (ПДВ), ставка якого в даний час в цій країні становить 10%.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію VR Group.

Захід, схвалений фінським парламентом, діятиме при продажі квитків у період з 1 січня до 30 квітня 2023 року.

Фінська влада вважає, що такий крок дозволить фізичним особам компенсувати зростання витрат через підвищення тарифів на електроенергію, а також вартість життя в цілому.

Нульова ставка ПДВ застосовуватиметься до всіх видів пасажирського транспорту, включаючи поїзди, автобуси, таксі, літаки та водні судна. Фінський національний оператор VR Group оголосив, що вона поширюватиметься на всі види квитків на поїзди незалежно від тривалості поїздки, включаючи пільгові квитки для студентів, дітей та пенсіонерів.

Крім залізничних квитків, знижка, що вводиться, поширюється практично на всі додаткові послуги, такі як бронювання місць підвищеного класу або у вагоні-ресторані. З 1 січня по 30 квітня 2023 року також не оподатковуються ПДВ квитки на перевезення автомобілів, домашніх тварин та велосипедів.

У VR Group вважають, що цей захід стане чудовою можливістю переключитися з власних автомобілів на залізницю і при цьому не тільки отримати економічну вигоду, а й скористатися екологічно чистішим транспортом. Так, подорожуючи поїздом з Гельсінкі в Оулу і назад, пасажир може заощадити більше 80 євро і до 1,5 години порівняно з поїздкою на автомобілі. Така подорож призведе до скорочення викидів вуглекислого газу на величину до 80 кг.

У Фінляндії також підрахували, що запровадження нульової ставки ПДВ на купівлю квитків у 2023 році коштуватиме держскарбниці 60 млн євро.