Французька державна залізнична корпорація SNCF оголосила про продаж своєї дочірньої компанії Akiem - власника найбільшого в Європі парку залізничних локомотивів, канадському пенсійному фонду CPDQ.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail Journal.

Переговори про продаж розпочалися у серпні, серед претендентів був також американський інвестиційний банк JP. Morgan.

Ціна угоди не була оголошена, проте раніше її оцінювали у 2,5 млрд євро.

Akiem є найбільшим у Європі провайдером послуг у сфері лізингу та обслуговування залізничних локомотивів. Виторг компанії у 2021 році склав близько 220 млрд євро. Парк оператора налічує понад 600 локомотивів, три чверті з яких - електровози, 46 пасажирських поїздів.

У 2020 році Akiem придбав лізинговий бізнес Macquarie Europe Rail, що збільшило парк на 137 локомотивів. Наприкінці минулого року Akiem та Siemens Mobility підписали рамкову угоду на постачання мультиситемних локомотивів Vectron MS, що включає тверде замовлення на постачання 20. Ще одну партію з 65 локомотивів було замовлено у серпні.

Заступник генерального директора SNCF із фінансової стратегії Лоран Тревізані повідомив, що кошти від продажу будуть спрямовані на фінансування залізничних операцій, розвиток стратегічних бізнес-одиниць у складі групи - логістичного оператора Geodis та оператора пасажирських перевезень у Франції Keolis, 30% якого також належить CPDQ.

Частина коштів від продажу Akiem - 0,8 млрд євро - піде на скорочення кредитної заборгованості SNCF.