Казахстанська Kaz Minerals може відкласти запуск Баїмського рудного проекту на Чукотці на рік, до 2028-го. Водночас на один рік також може зміститися і запуск головної плавучої АЕС "Росатому", необхідної для енергопостачання об'єкта - через складнощі з фінансуванням на тлі санкцій та постачанням обладнання.

Про це пише ЦТС з посиланням на Комерсант.

Про те, що Kaz Minerals може затримати запуск мідно-золотого Баїмського ГЗК на Чукотці, розповіли джерела в галузі. Один із них уточнив, що проект може відкластися на один рік. Kaz Minerals хотіла запустити видобуток та переробку руди на Баїмському майданчику у 2027 році. 

Обсяг приватних інвестицій у проект Баїма оцінюється в 8 млрд доларів, потужність комбінату - 70 млн тонн на рік. Ресурси родовища оцінюються за JORC у 9,9 млн тонн міді та 16,6 млн унцій золота.

Влітку поточного року в річному звіті Kaz Minerals повідомлялося, що через санкції компанія може зіткнутися з проблемами виконання зобов'язань за кредитами ВТБ, що потрапив в американський SDN-лист. У звіті також зазначалося, що санкції можуть вплинути на здатність отримувати фінансування та обладнання для розробки Баїмської площі.

Разом з цим, за інформацією, може бути відкладено і запуск енергетичної інфраструктури для проекту.

"Росатом" будує для енергопостачання Баїмського ГЗК чотири атомні плавучі енергоблоки. Головний блок планувалося запустити в 2027 синхронно з комбінатом, але тепер його запуск, найімовірніше, теж зміститься - до 2028 року, враховуючи проблеми з постачанням обладнання та транспортуванням вантажів Північним морським шляхом.