У Казахстані розпочалося будівництво другої залізничної лінії на ділянці Достик-Мойинти.

Про це пише ЦТС з посиланням на Логіст.Today.

Зазначається, що запуск нової залізничної лінії завдовжки 836 км сприятиме безперебійному експорту вітчизняної продукції та зростанню транзитного потенціалу країни.

У ході будівництва планується звести 419 штучних споруд (5 великих мостів, 87 малих та середніх мостів, 288 водопропускних труб, 14 автодорожніх шляхопроводів), а також об'єкти енергетики та зв'язку.

Як повідомив прем'єр-міністр Казахстану Аліхан Смаїлов, за останні п'ять років обсяг транзитних контейнерних перевезень у країні зріс у 4,4 раза, за 10 місяців поточного року вантажообіг в експортному напрямку склав понад 74 млрд тонно\кілометрів, що на 11% більше, ніж торік.

"Було ухвалено рішення про реалізацію низки великих інфраструктурних проектів у залізничній галузі, які дозволять значно наростити пропускні потужності. Серед них лінії Достик-Мойинти, Бахти-Аягоз, Дарбаза-Мактаарал, обвідна навколо Алмати", - додав Смаїлов.

Він наголосив, що при реалізації проекту виробництво шпал, рейок, трансформаторів, постачання інертних матеріалів, піску та щебеню здійснюватимуть місцеві компанії. Крім того, в рамках будівництва буде задіяно близько 3700 осіб, а під час експлуатації залізничної лінії постійні робочі місця отримають 500 осіб.

"Сукупний ефект від реалізації проекту дозволить додатково збільшити надходження до бюджету на 4,1 трлн тенге протягом 20 років", - підкреслив прем'єр-міністр Казахстану.

Будівництво нової залізничної лінії має завершитися у 4 кварталі 2025 року.