Мозамбік відправив свою першу партію зрідженого природного газу до ЄС на тлі скорочень поставок до Європи з росії. Як відзначив президент країни Філіпе Нюсі, для Мозамбіку - однієї з найбідніших країн світу - це знаменує кінець десятирічного очікування монетизації одного з найбільших морських газових родовищ Африки.

Як пише ЦТС з посиланням на Further Africa, плавучий термінал Coral-Sul Floating LNG прибув наприкінці жовтня до морської платформи, яка має потужність 3,4 млн тонн охолодженого палива на рік, що дорівнює приблизно одній третині імпорту ЗПГ до Великої Британії минулого року.

Увагу до ресурсів Мозамбіку було привернуто після того як Міжнародне енергетичне агентство попередило, що європейські ринки ЗПГ "готуються до зими безпрецедентної невизначеності поставок" через санкції у відповідь на вторгнення росії в Україну та можливе повне припинення постачання російського газу до ЄС трубопровідним транспортом.

Газові родовища Мозамбіку, як очікується, могли б повністю трансформувати економіку країни. Їх повноцінному освоєнню в попередні роки заважали військові дії повстанців, пов’язаних з Ісламською державою.

Читайте також Ставки фрахту на танкери для перевезення зрідженого газу досягли рекордного максимуму