Ставки фрахту на газовози для перевезення зрідженого газу через Аталантичний океан досягли рекордного максимуму, повідомляє трейдер Spark Commodities.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Зазначається, що вартість фрахту газовозів досягла 397,5 тис. доларів на день, тоді як, наприклад, у лютому зафрахтувати газовоз можна було за ставкою 14 тис. доларів на день, а наприкінці серпня - за ставкою 80 тис. доларів. Минулого тижня вартість фрахту становила 300 тис. доларів на день.

Рекордні ставки фрахту пояснюються тим, що Європа прагне наростити запаси газу напередодні зими.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, імпорт ЗПГ до країн Євросоюзу за рік зріс приблизно на 65%, при цьому більша частина імпорту - з США.

Зростання попиту на ЗПГ і, відповідно, високі ціни на нього призвели до того, що більшість суден, що працюють на двох видах палива, перестали використовувати ЗПГ і переключилися на VLSFO, вартість якого зараз становить шосту частину від ціни за BTU (British thermal unit - британська теплова одиница).

Очікується, що газодизельні електростанції та споживачі у промисловому секторі зроблять той самий вибір.

"Це спричинить додаткове споживання нафти приблизно на 600 тис. барелів на день до початку 2023 року", - повідомляє агентство Platts, що спеціалізується на котируваннях цін на нафту, нафтопродукти, ЗПГ та сировину.