Уряд Єгипту підписав із залізницями Німеччини контракт, відповідно до якого Deutsche Bahn візьме на себе експлуатацію майбутньої мережі високошвидкісних ліній протягом 15 років.

Про це пише ЦТС з посиланням на Amwalalghad.

Вартість контракту не розголошується, - DB оцінюють його у кілька мільярдів євро.

Церемонія підписання контракту відбулася під час проведення конференції ООН зі зміни клімату в єгипетському Шарм-ель-Шейху.

На цій мережі курсуватимуть пасажирські та вантажні поїзди. З боку DB за експлуатацію мережі високошвидкісних ліній та рухомого складу відповідатиме дочірня компанія DB International Operations.

У рамках проекту передбачено створення спільного підприємства за участю DB IO та єгипетської компанії Elsewedy Electric, яке візьме на себе функції оператора інфраструктури (включаючи станції та депо) та рухомого складу для високошвидкісних та регіональних пасажирських, а також для вантажних перевезень.

Першу високошвидкісну лінію між регіоном Олександрії, Каїром, розташованим на схід від нього новим адміністративним центром країни та портом Айн Сохна на Червоному морі, планують ввести в експлуатацію в 2025 році. Надалі мережу доповнять двома лініями з 60 станціями, які з'єднають Каїр з містом Абу‑ Сімбел на півдні Єгипту, а також з Хургадою та портом Сафага на узбережжі Червоного моря.

Доступ до нової мережі отримають 90% населення Єгипту, яке, за прогнозами, зросте зі 105 до 160 млн осіб до 2050 року.

Проектуванням та будівництвом мережі лінії довжиною 2000 км, а також постачанням рухомого складу для неї займається консорціум за участю компанії Siemens та місцевих компаній відповідно до договору, підписаного у травні 2022 року.