Фінляндія підтримуватиме поставки зерна Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) з України до Сомалі. Водночас Фінляндія збільшить свою гуманітарну допомогу країнам Північно Східної Африки, де понад 20 мільйонів людей потребують термінової продовольчої допомоги.

Про це пише ЦТС з посиланням на Um.

Зазначається, що глобальна продовольча безпека погіршилася протягом 2022 року. Вторгнення росії в Україну погіршило доступ до продуктів харчування та підняло ціни. За оцінками Продовольчої і сільськогосподарської організації і Всесвітньої продовольчої програми, від гострої продовольчої незахищеності в 53 країнах можуть постраждати до 222 мільйонів чоловік.

Особливо важка ситуація в країнах Північно Східної Африки, що страждають від рекордної посухи після п'ятого поспіль невдалого сезону дощів. Понад 20 мільйонів людей потребують продовольчої допомоги. Країни Африки особливо залежать від імпорту зерна з України, саме тому вторгнення росії в Україну має такий руйнівний вплив на регіон.

Фінляндія виділяє регіону 15,7 млн євро гуманітарної допомоги. З цієї суми через ВПП буде спрямовано майже 7 млн євро, щоб допомогти полегшити транспортування українського зерна до Сомалі.

"Критично важливо, щоб відвантаження зерна з України до Північно Східної Африки могло продовжуватися. Ми підтримуємо в цьому Всесвітню продовольчу програму", - підкреслив міністр розвитку та зовнішньої торгівлі Вілле Скіннарі.

Гуманітарну допомогу Фінляндії доставляють Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Фінський Червоний Хрест та Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ).

Основна увага допомоги приділяється продовольчій безпеці, але вона також використовується для захисту біженців. Африканський Ріг є основним вузлом міграції, і велика кількість людей переміщається в межах регіону. Зниження рівня продовольчої допомоги також впливає на 3,5 мільйона біженців у регіоні.