Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7737, який приводить Митний тариф України у відповідність до вимог Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів у версії 2022 року, повідомили у Державній митній службі України.

Про це пише ЦТС з посиланням на Логіст.Today.

За ухвалення відповідного законопроектів у другому читанні проголосували 289 народних депутатів. Основною метою нового закону є перехід від класифікації товарів 2017 року до класифікації 2022 року, яку вже використовують основні торгові партнери України.

"Діючий Митний тариф України побудований на основі шостої редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2017 року, тоді як застосування заходів тарифного та нетарифного регулювання у більшості країн світу, зокрема в країнах ЄС, з 1 січня 2022 року здійснюється на основі сучасної сьомої редакції ГС-2022", - йдеться в тексті законопроекту.

У зв'язку з цим виникає низка ускладнень, пов'язаних, зокрема, з розбіжностями в товарних кодах країни-експортера та України під час митного оформлення продукції, що імпортується, а також неможливістю зіставлення митної статистики.

З набранням чинності новим Митним тарифом буде: адаптовано статистичну систему України до міжнародних методів, стандартів та класифікації;  стандартизована зовнішньоторговельна документація, при цьому не передбачається зміна ставок ввізного мита на товари, лише зміна класифікації окремих товарів..

У Держмитслужбі зазначили, що нововведення сприятимуть зменшенню витрат часу на митне оформлення товарів, пов'язаних із необхідністю повторного опису, класифікації та кодування товарів при їх переведенні з однієї системи до іншої у процесі міжнародної торгівлі, а також збільшенню надходжень до Державного бюджету України у зв'язку з пожвавленням та розвитком міжнародної торгівлі товарами.