На тлі обмежень країнами Заходу закупівлі російської нафти та зниження ціни останньої, Туреччина скористалася ситуацією та суттєво наростила імпорт сировини з росії, а відповідно і виробництво нафтопродуктів з неї і подальший експорт.

Як пише ЦТС з посиланням на Вєдомості, в січні-липні 2022 року імпорт Туреччиною сирої нафти з рф збільшився в 2,4 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 5,6 млн т.

Це дозволило турецьким НПЗ збільшити обсяги випуску авіаційного керосину та судового палива. Зокрема, за перші сім місяців поточного року в Туреччині було вироблено близько 2,8 млн т авіагасу, що на 57% більше, ніж за той же період 2021 року. Виробництво суднового палива зросло в 2,4 рази - до 1,25 млн т. Загальний обсяг виробництва нафтопродуктів у січні-липні в країні зріс на 14,7% - до 22,36 млн т.

В результаті на 69% - до 2,3 млн т зросли і обсяги експорту авіаційного керосину з Туреччини за січень-липень. Цей товар піднявся з 2-го місця на 1-е за обсягами експорту, обігнавши дизпаливо. Експорт суднового палива збільшився вдвічі і досяг 1,27 млн ​​т. Постачання турецького бензину на світовий ринок збільшилося на 25% - до 1,26 млн т.

За російськими даними, на експорті цих нафтопродуктів Туреччина за сім місяців могла заробити до 2,5 млрд дол. Серед основних споживачів палива називають США, Велику Британію і Німеччину.