Ударний космічний зонд Double Asteroid Redirection Test (DART) після 10 місяців польоту в космосі здійснив зіткнення з астероїдом Діморф в рамках програми дослідження можливості зміни орбіт астероїдів і комет при їхньому можливому небезпечному наближенні до Землі у майбутньому.

Як пише ЦТС з посиланням на повідомлення NASA, метою влучання зонда в астероїд було зміщення орбіти космічного тіла. Діморф діаметром всього 160 м обертається навколо більшого астероїда Дідім з діаметром 780 м. Жоден з них не несе загрози Землі.

Тепер дослідницька група спостерігатиме за Діморфом за допомогою наземних телескопів, щоб підтвердити, що удар DART змінив орбіту цього астероїда. Вчені очікують, що після зіткнення з зондом його орбіта навколо Дідіма скоротиться приблизно на 1%, або приблизно на 10 хвилин.

"Планетарний захист - це глобальна об’єднавча дія, яка стосується кожного, хто живе на Землі, - заявив Томас Зурбухен, заступник адміністратора Управління наукових місій у штаб-квартирі NASA у Вашингтоні. - Тепер ми знаємо, що можемо націлити космічний корабель з точністю, необхідною для того, щоб вразити навіть невелике тіло в космосі. Лише невелика зміна його швидкості - це все, що нам потрібно, щоб істотно змінити шлях, яким рухається астероїд".

both_dart_0401929889_03770_01_iof_imagedisplay-final

all_dimorphos_dart_0401930040_12262_01_iof_imagedisplay-final