Ударний космічний зонд Double Asteroid Redirection Test (DART) зіткнеться з астероїдом Діморф у рамках випробування технології захисту Землі від зіткнення з астероїдами в ніч проти 27 вересня.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс про це повідомило Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

"DART, перша у світі місія для випробування технології захисту Землі від небезпеки (контакту) з потенційним астероїдом або кометою, зіткнеться з обраним астероїдом, який не становить небезпеки для Землі, о 19:14 за часом Східного узбережжя США, у понеділок , 26 вересня", - йдеться у повідомленні на сайті управління.

Завдання місії DART - перевірка можливості зміни траєкторії польоту астероїда, що загрожує зіткненням із Землею, шляхом кінетичного удару.

Ціллю став астероїд Діморф (Dimorphos) діаметром 160 м, в який апарат вріжеться на відстані 11 млн км від Землі. Зонд вагою 633 кг повинен врізатись на швидкості 6,6 км/сек, щоб вплинути на рух астероїда.

Нагадаємо, що також восени NASA планує запустити ракету до Місяця. У першій місії Artemis ракета Space Launch System має облетіти навколо Місяця без екіпажу. Планується, що у другій половині 2020-х у рамках місії Artemis-2 на Місяць будуть доставлені чотири астронавти.