Національний банк України досі не розв’язав проблему з блокуванням українськими банківськими установами платежів за договорами оренди європейських вагонів, що використовуються для доставки пального до українського кордону, повідомили гравці ринку.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

"Ми спрямували в Нацбанк відповідного листа з проханням внести зміни в його постанову, аби постачальники могли вільно сплачувати за оренду європейських вагонів. Начебто цю проблему там бачать і обіцяють її розв’язати, та вже минуло три тижні, а змін ніяких", - розповідає один з українських трейдерів.

Тим часом, з його слів, питання оренди європейських вагонів-цистерн стає все гострішим. "Через те, що ми не можемо заплатити, ми залишилися без нових вагонів, а за ті вагоно-цистерни, що вже були у нас в оренді, ми змушені просити в орендодавців відстрочку, але розуміємо, що їхнє терпіння не вічне", - розповідає він.

На початку вересня Нацбанк опублікував постанову про здійснення операцій із валютними цінностями, яка серед іншого забороняє сплату українськими контрагентами оренди за кордоном. Під цю норму потрапило й підписання договорів оренди-фрахту вагоно-цистерн із нерезидентами України.