З початку роботи в серпні "зернового коридору", по якому з трьох українських морських портів доставляється українська агропродукція, і станом на 7 вересня вже експортовано 2,37 млн тонн.

Як пише ЦТС з посиланням на МІУ, в країни Азії було відправлено 54 судна з 1,04 млн т, в Європу - 32 судна з 0,85 млн т, в Африку - 16 суден з 0,47 млн т агропродукції.

Щодо конкретно Африки, то в Єгипет було відправлено 8 суден (192 тис. т зерна), Судан - 3 судна (115 тис. т), Кенію - 1 судно (50 тис. т), Алжир - 1 судно (44 тис. т), Сомалі - 1 судно (29 тис. т), Джибуті - 1 судно (23 тис. т) та Лівію - 1 судно (16,5 тис. т).

В рамках співпраці з ООН було відправлено 2 судна, зафрахтовані безпосередньо Всесвітньою продовольчою програмою ООН (ВПП), з 60 тис. т пшениці для жителів Ємену та Ефіопії.

Окрім цього, завдяки партнерам з ООН уже закуплено ще 190 тис. т зернових для подальшого експорту до держав Африки.

Як відзначили в Міністерстві інфраструктури України, під егідою Всесвітньої продовольчої програми ООН з портів України найближчим часом буде експортовано 280 тис. т зерна для боротьби з голодом. Найближче судно в рамках цієї програми зараз проходить інспекційну перевірку у Стамбулі. Після чого буде поставлено на завантаження 30 тис. т пшениці у порту Чорноморськ.

Нагадаємо, що напередодні президент росії Путін запропонував знову обмежити вивезення зерна з українських портів під приводом того, що значна частина збіжжя направляється до країн ЄС, а не Африки. При цьому він навів маніпулятивну інформацію, що буцімто до країн, які потерпають від нестачі продовольства, було направлено лише два судна з зерном з України.

Також відзначимо, що російські зерновики невдоволені виходом на світовий ринок в рамках "зерової ініціативи" більш дешевого українського збіжжя. Адже це створює додаткові труднощі для російського зернового експорту.