Президент росії Путін запропонував знову обмежити вивезення зерна з українських портів під приводом того, що значна частина збіжжя направляється до країн ЄС, а не Африки.

Як передає ЦТС з посиланням на Вєдомості, про це керівник країни-агресора заявив на Східному економічному форумі. Путін заявив, що планує порадитися з цього питання з президентом Туреччини Ердоганом.

"Якщо виключити Туреччину, як країну-посередника, то практично все зерно, яке вивозиться з України, спрямоване не в бідні країни, що розвиваються, а в країни ЄС. За програмою продовольства ООН, яка має на увазі допомогу країнам, що її потребують, було завантажено лише 2 корабля з 87. На них було вивезено 60 000 т продовольства з 2 млн т. Ну це всього 3%, які направлені в країни, що розвиваються", - сказав Путін.

Варто уточнити, що за місяць роботи "зернового коридору" з частково розблокованих українських портів вийшло 68 суден, порти призначення яких розташовані в 18 країнах світу. Загалом було вивезено на експорт 1,7 млн т агропродукції. Найбільше збіжжя було спрямовано до країн Азії - 726 тис. т. До країн ЄС судна з трьох українських портів перевезли або ще доставляють 640 тис. т.

До Африки вже відправлено 365 тис. т зернових з України. При цьому в рамках Продовольчої програми ООН (за яку відповідальна, власне, ООН) до Ефіопії та Ємену наразі відправлено 60,8 тис. т української пшениці.

Відзначимо, що керівника росії навряд чи цікавлять проблеми голоду в африканських країнах, адже розпочавши війну проти України і заблокувавши її порти, Путін перший спровокував продовольчу небезпеку у світі. Окрім блокування українських портів, цю проблему рф підсилила систематичними крадіжками українського зерна з наступним перепродажем за кордон.

Крім того, відкриття "зернового коридору" сильно стурбувало російських зернотрейдерів, адже це дало змогу вивести на світовий ринок більший обсяг недорогого українського зерна, що створює додаткові труднощі для російського зернового експорту.