Російський Союз експортерів зерна стурбований рішенням Туреччини різко підвищити розмір зборів за прохід проток Босфор і Дарданели. Крім того, росіяни незадоволені тим, що домовленість щодо "зернового коридору" дала змогу вивести на ринок більший обсяг українського зерна. Все це створить додаткові труднощі для російського зернового експорту.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, зокрема, керівник російського Союзу експортерів зерна Едуард Зернін заявив: "Подорожчання проходу суден через Босфор з 7 жовтня, безумовно, створює додаткове негативне тло для експорту російського зерна. Спочатку угода щодо "зернового коридору" випустила на світовий ринок українське зерно з істотним дисконтом, що сприяло зниженню експортних цін на російське зерно, тепер подорожчання призведе до зростання ставок фрахту та собівартості експорту російського зерна".

Він додав, що Туреччина скористалася своїм правом, "тільки зробила вона це в максимально невідповідний момент, коли російський зерновий експорт і так страждає від прихованих санкцій, так і не знятих в результаті "зернової угоди".

Як раніше повідомляв ЦТС, з 7 жовтня поточного року Туреччина підвищить плату за проходження протоками Босфор і Дарданелли у 5 разів. Після підвищення поточний дохід для Туреччини з 40 млн доларів буде збільшено до 200 млн доларів. Останній раз розмір плати переглядався майже 40 років тому - у 1983 році.

Також відзначимо, що у ході реалізації Ініціативи про безпечне транспортування агропродукції  із українських портів вийшло вже 61 судно. Сумарно вони транспортували 1,5 млн т продукції АПК.